Jeszcze nie tak dawno temu Haga miała reputację dość ponurego centrum rządowego z kilkoma restauracjami, którym brakowało wyrazistości i dobrego smaku. Obecnie wszystko się zmieniło – i to na lepsze. W Hadze wciąż można znaleźć wiele eleganckich – czasami zbyt luksusowych – restauracji, ale obecnie grają one drugie skrzypce. Największą popularnością cieszą się lokale, w których holenderscy i zagraniczni szefowie kuchni serwują kreatywne dania z lokalnych oraz organicznych składników. Podczas pobytu w Hadze, koniecznie udaj się do Scheveningen, a konkretnie do portu rybackiego, który oddalony jest o zaledwie cztery kilometry od centrum Hagi. W Scheveningen można skosztować najświeższych i najlepszych owoców morza w starych dokach. Gdzie zjeść w Hadze? Zapoznaj się z naszym artykułem, w którym znajdziesz nasze rekomendacje najlepszych miejsc.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Simonis aan de Haven
Według lokalnych i zagranicznych smakoszów jest to najlepsza restauracja z owocami morza w mieście. Simonis aan de Haven to duże i przestronne miejsce, którego nieco jaskrawy wystrój, sieci rybackie, kraby i inne morskie bibeloty – dodają morskiej atmosfery. Owoce morza serwowane są w stylu stołówki, więc zamawiasz przy ladzie i czekasz, aż wywołają Twój numer. Jedzenie jest tu zawsze niezawodnie pyszne. Porcje są obfite, a ceny bardzo przystępne – na przykład duża porcja okonia morskiego kosztuje około 20 €.
Adres: Visafslagweg 20, 2583 DM Den Haag, Holandia
Le Café
Ta tradycyjna kawiarnia łączy się z elegancką restauracją, przy Molenstraat – wąskim i niezwykle urokliwym deptaku w centrum miasta. Le Café to nieformalna restauracja z zabytkowymi zdjęciami wiszącymi na ścianach, stylowymi meblami i wyposażeniem w stylu boho. Znajdziesz tu krótkie i proste menu w stylu francuskim, które obejmuje m.in. takie składniki jak ślimaki czy ostrygi. Szczególnie smacznym i często zamawianym daniem głównym jest bavette wołowe z szalotką w sosie z czerwonego wina za około 25 €. Po kolacji warto zamówić jedno z wielu piw butelkowych lub spędzić czas przy drinku do późnych godzin nocnych.
Adres: Oude Molstraat 26-A, 2513 BB Den Haag, Holandia
Ristorante Giuliano’s
Haga posiada dość znaczną społeczność włoską. Obecnie scena restauracyjna jest znacznie bardziej zróżnicowana i miasto nadal posiada kilka znakomitych włoskich restauracji. Ristorante Giuliano’s jest jedną z najlepszych. Jest to kameralny, dwupiętrowy lokal z rustykalnym, typowo włoskim wystrojem i głównie tradycyjnym menu. Specjalnością lokalu jest gulasz wołowy z ziemniakami i groszkiem, ale oczywiście jest też wiele innych dań, w tym sześć różnych rodzajów spaghetti w bardzo przystępnej cenie 12 €. Ristorante Giuliano’s jest dogodnie zlokalizowany w centrum miasta.
Adres: Schoolstraat 13, 2511 AW Den Haag, Holandia
Walter Benedict
Kolejną restauracją na tętniącej życiem Denneweg jest Walter Benedict, atrakcyjna restauracja w stylu bistro z elegancką fasadą i ścianami z cegły wewnątrz. Menu to sprytne połączenie dań kuchni francuskiej i holenderskiej. Warto spróbować tu także Flammkuchen (tarte flambée). Możesz zjeść tu zarówno pełną kolację jak i lekkie przekąski oraz skorzystać z doskonałej piwniczki z winami. Specjalnością lokalu są ostrygi – trzy w cenie 8,25 €, sześć w cenie 16,50 € i 12 w cenie około 35 €.
Adres: Denneweg 69A, 2514 CE Den Haag, Holandia
Catch by Simonis
Jeśli nieformalny, typowo stołówkowy klimat Simonis aan de Haven nie do końca Ci odpowiada, udaj się w okolice portu Scheveningen, aby zjeść w restauracji Catch by Simonis. Owoce morza są tu równie świeże i pyszne, ale lokal jest znacznie bardziej elegancki. Catch zajmuje atrakcyjny, przeszklony budynek z widokiem na przystań oraz posiada zewnętrzny taras z wygodnymi sofami. W ambitnym menu znajdziesz m.in.: kraba królewskiego, kilka różnych rodzajów kawioru oraz filet z gładzicy nadziewany grzybami i podawany z ziemniakami oraz sosem truflowym w cenie 27 €. Warto także spróbować połowów dnia.
Adres: Dr. Lelykade 43, 2543CL Den Haag, Holandia
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.