Maastricht – najbardziej wysunięte na południe miasto Holandii, oferuje bogatą kuchnię z elementami kuchni holenderskiej, belgijskiej, francuskiej i niemieckiej. Odkryj najlepsze miejsca serwujące lokalne potrawy lub ciesz się wyśmienitą kuchnią w restauracjach nagrodzonych gwiazdką Michelin w Maastricht.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Pieke Potloed
Restauracja Pieke Potloed znajduje się w samym sercu Maastricht, w jednym z najbardziej urokliwych zaułków miasta. Mieści się ona w zabytkowym budynku o tradycyjnym i przytulnym wnętrzu. Dodatkowym atutem jest piękny taras. Ta autentyczna restauracja w Maastricht emanuje ciepłą, gościnną i przyjazną atmosferą. Menu obejmuje regionalne specjały przygotowywane według starych receptur z lokalnych składników. Warto spróbować trzydaniowego menu degustacyjnego Pieke’s, które obejmuje niektóre z charakterystycznych specjałów restauracji.
Adres: Sporenstraat 5, 6211 EB Maastricht, Holandia
Godziny otwarcia: niedziela – poniedziałek 11:00-22:00, w pozostałe dni 11:00 – 23:30
Basilica
Basilica to klimatyczna restauracja, w której jedzenie przygotowywane jest ze świeżych lokalnych składników. Menu łączy w sobie wielokulturowe specjały. Dania są stonowane, ale smakują wyśmienicie. Spróbuj francuskiej zupy cebulowej, indyjskiego zielonego curry lub greckiego burgera wołowego. Oczywiście nie można przegapić belgijskich frytek lub degustacji jednego z 55 belgijskich piw butelkowych serwowanych przez restaurację. W weekendy można przetańczyć całą noc przy rytmach znanych lokalnych DJ-ów.
Adres: Vrijthof 15A, 6211 LD Maastricht, Holandia
Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 10:00 – 02:00
Pakhoes
Elegancka restauracja z przyjazną atmosferą, Pakhoes jest popularnym miejscem, w którym spotykają się mieszkańcy, aby smacznie zjeść. Restauracja zawdzięcza swoją nazwę lokalizacji, w której się znajduje. Mieści się ona w dawnym magazynie, zwanym po holendersku pakhuisin, tuż obok rzeki Maas. W miesiącach letnich można usiąść na zewnątrz na uroczym tarasie. Jedzenie inspirowane jest lokalną kuchnią francuską i belgijską, oferując szeroki wybór dań. W celu degustacji warto wybrać zestaw Pakhoes z towarzyszącym mu winem.
Adres: Waterpoort 4-6, 6221 GB Maastricht, Holandia
Godziny otwarcia: codziennie z wyjątkiem niedziel i poniedziałków, w godzinach 18:00–00:00
Bouchon d’en Face
Jest to prawdziwa francuska restauracja z francuską muzyką, francuskim wystrojem oraz całkowicie francuskim menu. Bouchon d’en Face to idealne miejsce na romantyczną kolację lub jakikolwiek posiłek. Możesz cieszyć się tu relaksującą atmosferą, jednocześnie racząc swoje kubki smakowe autentycznymi francuskimi potrawami i bardzo dobrym czerwonym winem. Restauracja jest połączeniem bistro i tawerny. Wystrój zaprojektowano tak, aby odzwierciedlał szykowną elegancję związaną z kulturą francuską. Specjalnością lokalu są m.in.: bouillabaisse, tatar, escargots oraz stek w sosie béarnaise.
Adres: Wycker Brugstraat 54, 6221 ED Maastricht, Holandia
Godziny otwarcia: codziennie w godzinach 17:30–22:00
Beluga Loves You
Beluga Loves You to klasyczna restauracja szczycąca się gwiazdkami Michelin od 2005 roku do chwili obecnej. Wnętrze jest bardzo eleganckie i łączy w sobie jasne i ciemne odcienie z meblami wykonanymi z naturalnych materiałów, takich jak drewno oraz szkło. Właścicielem Belugi jest słynny holenderski szef kuchni, który tworzy niesamowicie smaczne dania w kreatywnym wydaniu. Aby w pełni doświadczyć degustacji, zamów menu niespodziankę składające się z sześciu dań.
Adres: Plein 1992 12, 6221 JP Maastricht, Holandia
Godziny otwarcia: środa – sobota 12:00–00:00, niedziela 12:00–17:00, poniedziałek 18:30–00:00, zamknięte we wtorki.
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.