Eindhoven oferuje szeroką gamę restauracji, które zaspokoją każdy gust i budżet – od wykwintnych dań nagrodzonych gwiazdką Michelin po puby i klimatyczne bistra. Kosmopolityczne miasto jakim jest Eindhoven z dużą społecznością emigrantów – z których wielu pracuje w najnowocześniejszych firmach technologicznych – nie jest zaskoczeniem, że miasto to oferuje wiele świetnych restauracji. Możesz wybierać spośród różnorodnych kuchni, od karaibskiej po afgańską, azerbejdżańską i etiopską. Poniższa lista obejmuje zarówno miejsca wyróżnione gwiazdką Michelin, jak i typowe miejsca serwujące dania kuchni lokalnej. Gdzie dobrze zjeść w Eindhoven? Jakie są najlepsze miejsca? Odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Zarzo
Otwarta w 2013 roku i posiadająca gwiazdkę Michelin od 2016 roku, Zarzo słynie z doskonałego jedzenia i wyjątkowej obsługi. Niezwykle elegancka podziemna jadalnia w piwnicy ma bardzo klimatyczny charakter. Wykwintne dania są tworzone przez szefa kuchni-patrona Adriana Zarzo, a każde z nich jest doskonałym pokazem nowoczesnej kuchni międzynarodowej. W daniach tych można znaleźć inspiracje z miejsca urodzenia Zarzo w Walencji, w Hiszpanii. Karta win jest również jedną z najlepszych w mieście.
Adres: Bleekweg 7, 5611 EZ Eindhoven, Holandia
Godziny otwarcia: Codziennie wyjątkiem wtorku i środy, w godzinach od 12:00 – 0:00
1910 Restaurant
Wyrafinowany, ale niedrogi lokal z tarasem przy Wilhelminaplein, znajduje się na spokojnym placu, na zachód od centrum miasta. Wnętrze wyłożone drewnianymi podłogami jest eleganckie, a jednocześnie proste i nieformalne, z przytulną atmosferą. Oprócz ustalonego menu obiadowego, w porze lunchu możesz zamówić zupy, burgery i inne dania. W godzinach popołudniowych serwowane jest również wino i piwo, które doskonale komponuje się z serwowanym tu jedzeniem.
Adres: Willemstraat 43A, 5611 HC Eindhoven, Holandia
Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach od 11:00 – 23:30
Stadsrestaurant Welp
To eleganckie bistro znajduje się w centralnej części Kleine Berg, gdzie mieści się wiele innych barów i restauracji. W tym modnie urządzonym, przytulnym wnętrzu można bardzo smacznie zjeść. Welp zyskał lokalną reputację dzięki stale zmieniającym się specjalnościom rybnym, ale tutejsze steki również zasługują na uwagę. Między lunchem a kolacją można tu wpaść na herbatę, wino, gin z tonikiem lub po prostu zamówić aperitif przed kolacją lub przekąskę barową.
Adres: Kleine Berg 35, 5611 JS Eindhoven, Holandia
Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach od 12:00 – 22:00
Proeflokaal De Gaper
Ta prosto urządzona i przytulna restauracja na pierwszym piętrze przy Wilhelminaplein znajduje się w tym miejscu od 1917 roku. Co dwa tygodnie pojawiają się nowe dania, aby dostosować menu do świeżych i sezonowych produktów. Oprócz dań sezonowych, restauracja serwuje również specjały, takie jak grillowany na węglu drzewnym stek z fileta Chateaubriand z potrójnie smażonymi frytkami. Restauracja słynie z imponującego wyboru międzynarodowych piw i win, którymi można delektować się również w pubie piętro niżej.
Adres: Wilhelminaplein 5, 5611 HE Eindhoven, Holandia
Godziny otwarcia: Codziennie oprócz weekendu w godzinach od 15:00 – 0:00, natomiast w piątki i w soboty otwarte od 15:00 – 2:00.
Radio Royaal
Radio Royaal w Strijp-S w Eindhoven – „odmłodzonej” dzielnicy dawnych budynków przemysłowych, która niegdyś była centrum produkcji Philipsa. Obecnie obszar ten jest miejscem kreatywnych przestrzeni. Znajdują się tu m.in.: MU Artspace i kino artystyczne Natlab. Samo Radio Royaal mieści się w budynku, który niegdyś był elektrownią. Przestronna lokalizacja została dostosowana do potrzeb kulinarnych, ale nadal zachowuje industrialny urok z pionowymi żelaznymi dźwigarami i niektórymi starymi urządzeniami, które wciąż znajdują się w budynku.
Adres: Ketelhuisplein 10, 5617 AE Eindhoven, Holandia
Godziny otwarcia: Codziennie w godzinach od 17:00 – 22:00.
Autorka: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.